Înotul și creșterea imunității

Înotul și creșterea imunității

11427030_852618444816544_6695320704474175683_n

11427030_852618444816544_6695320704474175683_n

Astăzi, mulți părinți se întreabă cum ar putea cel mai bine să dezvolte imunitatea copiilor lor. Anca Grecu, doctor în educație fizică și sport, prezintă importanța mișcării și în special a înotului în dezvoltarea copiilor noștri.

” Este departe de mine dorința de a pleda pentru sau împotriva oricărei dintre aceste opțiuni controversate de stimulare a imunității, fie ca vorbim despre vaccinare sau sirop cu de extract de coacăze. Singurele concluzii pe care le pot trage in urma existentei acestei polemici este că părinții sunt preocupați de imunitatea copiilor, iar opțiunile existente pe piața sunt suspectate (justificat sau nu) de felurite efecte adverse. Citeam cu câteva săptămâni în urmă, într-un interviu cu un medic imunologic, despre îngrijorările medicilor legate de supra-stimularea sistemului imun prin administrarea necontrolată a diferitelor preparate naturiste prea puțin verificate.

Vă propun așadar ca astăzi sa ne aplecam privirea asupra unei opțiuni de creștere naturală a imunității: înotul. Sigur că beneficiile activității acvatice nu se limitează doar la sfera imunității. Mișcarea acvatică este o activitate multivalentă care asigură o dezvoltare armonioasă atât din punct de vedere fizic, cat si psihologic si social. Exista însă o preocupare deosebita in creșterea imunității, motiv pentru care este util sa ne concentram asupra acestui aspect.

Cum acționează activitatea acvtatică

Mecanismele prin care înotul favorizează creșterea imunității sunt multiple, atât directe cat si indirecte. Datorita beneficiilor aduse de stimularea sistemului respirator, a celui cardiovascular si nervos, termoreglării si chiar si direct asupra sistemului imunitar, astăzi înotul este considerat o activitate cu eficienta profilactica si terapeutica in multiple afecțiuni. Iată câteva dintre aceste mecanisme: Presiunea exercitată de apă asupra toracelui duce la o îngreunare a respirației urmata de intensificarea compensatoare a activității mușchilor respiratori, o reglare a activității cardiace (inițial in sensul tahicardiei, urmata apoi de bradicardie) si o maximizare a capacitații de prelucrare a oxigenului de către organism. Deci, in concluzie, înotul favorizarea oxigenarea organismului precum si dezvoltarea toracelui, tonifierea mușchilor respiratori si creșterea amplitudinii si a debitului respirator. Prin presiunea exercitata de apa asupra toracelui, unii specialiști presupun ca se exercita si o acțiune directa asupra timusului, „generalul sistemului imunitar”, responsabil cu producerea principalelor celule cu rol in imunitate.

Cum funcționează termoreglarea

Activitatea acvatică stimulează și “exersează” termoreglarea organismului prin necesitatea de adaptare a acestuia la temperatura apei și la aerul umed. Contactul cu apa determină într-o primă fază vasoconstricție capilară. Secundar, crește rata metabolismului energetic în vederea termoreglării și se generează o cantitate sporită de energie care intensifică circulația.

Acționează asupra sistemului osos

Asupra sistemului nervos și osteo-muscular, înotul acționează prin fortifierea legăturilor neuronale, a musculaturii si a sistemului osos, dar și ameliorarea aptitudinilor psihometrie. Este de la sine înțeleasă posibilitatea de ameliorare sau chiar corectarea posturilor vicioase prin activitate acvatică sub supravegherea unui instructor specializat în acest domeniu. Iată că la a o simplă trecere în revista a celor mai importante răspunsuri ale organismului în timpul activității acvatice întâlnim uriașe beneficii pentru sănătate și mai ales pentru profilaxia mai multor afecțiuni.

 Este așadar recomandarea mea sa le oferiți copiilor șansa educației acvatice, a cărei influenta pozitivă și complet lipsită de efecte secundare este indiscutabilă.”

sursa : www.paptot.ro

Te-ar mai putea interesa